Tim Devos

Ik (en mijn bureau endeavour dat het sociale potentieel van ruimtelijke projecten onderzoekt) herdenk graag een vraag, om dan tot een nieuwe benadering te komen van een ruimtelijke uitdaging. De jeugddienst van de Stad leuven vroeg ons om een Speelweefselplan te ontwerpen. Dat omvat traditioneel het in kaart brengen van huidige speelmogelijkheden en zachte verbindingen. Wij hebben de vraag omgedraaid: Hoe gaat stad leuven om met kindvriendelijkheid en publieke ruimte? Welke instrumenten hebben we nodig om zo een speelweefsplan te ontwikkelen? Die vraag wouden we eerst beantwoord zien voor het kader van deze opdracht  vormgegeven kon worden. We hebben een vooranalyse gedaan in de Leuvense binnenstad, op de Bondgenotenlaan, Diestsestraat, Museum M, Station Leuven en in een plek op de rand, met name Wilsele. Kinderen hebben herkenningspunten in een stad. Schorenshof in Wilsele is zo een plek. Dat is een sociale woonwijk in Wilsele die ze gaan verbouwen. Dat gaat een aantal verhuisbewegingen met zich meebrengen. Dat heeft een belang voor kinderen, want ze blijven er naar terugkeren. Om te ontdekken waarom die plek, en vooral het buurthuis (een apart huisje op de site) zo goed werkt, hebben we een spel ontwikkeld voor kinderen om hun wijk in kaart te brengen. Door objecten (vlaggen, linten etc) en door met een kaart te leren werken. Nu zijn we een online platform aan het bouwen, om bevindingen rond kinderen en publieke ruimte te communiceren. We hebben ook een geocaching spel ontwikkeld om de publieke ruimte te verkennen met de scouts van Wilsele. Dit doen we samen met KULeuven, afdeling geografie. Binnen Wilsele bekijken we een aantal microcases. De eerste omvat de verbinding tussen Wilsele als geheel en de binnenstad; met de vraag Ligt de leefwereld van jongeren in Wilsele of in de Vaart-site? We onderzoeken de schemerzone tussen Wilsele en de stad. Dat is soms een moeilijke, denk maar aan het Engels plein dat nu zeer auto-gedomineerd is en geen blik biedt op een wijk die erachter ligt. Tegelijk gebruiken jongeren de lidl daar in de buurt als hangplek. De voorzieningen in Wilsele zijn aan het verdwijnen. Mensen komen mentaal in Leuven wonen, niet in Wilsele. Die condities van “de rand” komen nu ook aan bod in de KULeuven Studio Geldenaaksebaan onder leiding van Ward Verbakel. De tweede case gaat over de pleintjes op de steilwand rond Wilsele. Op de steile wand rond Wilsele zijn veel groene pleintjes, waar al eens een vuurtje gestookt wordt, maar dat is ook de helling aan het Marie Thumas gebouw, waar al eens een buurtfeest is doorgegaan om deze informele route naar Wilsele te verkennen. Projectontwikkelaars hebben hun pijlen op veel van die lege plekken gericht. We onderzoeken in een derde case een tijdelijke informele fitnessplek, een open gym, onder de brug. Er is nood aan zo een informele plekken die ingevuld worden door jeugd. De vraag is hoe ga je daarmee omgaat als beleid. Het buurtcomité was al lang aan het ijveren voor sportfaciliteiten. Wie weet kan er een samenwerking plaatsvinden tussen het informele initiatief en de vraag vanuit de buurt? Er is iets dynamisch aan een transitieperiode dat je positief zou kunnen inzetten als je wil, zoals de verhuis van die sociale woningen. Kan je het spoor van zo een transitie, bv een verhuisbeweging, gebruiken om iets positief te doen?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s