Tim Toubac

De meeste van de organisaties in OPEK waren vroeger gelocaliseerd in de Molens van Orshoven. Gezien de douane er vertrok, was er ruimte in het vroegere graandepot aan de Vaart. Aanvankelijk zou het Depot naar OPEK gekomen zijn, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan. Het is een fijne plek. We zouden er alleen als organisaties nog wat meer zichtbaarheid moeten ontwikkelen. Er zitten twee professionele theater organisaties, een aantal educatieve organisaties en veel amateurorganisaties. Wij hebben niet alleen onze wortels in OPEK, maar ook in Hasselt en Genk, waar we ook stadstheaters zijn. In Hasselt zijn we nu ook een nieuwe theaterzaal aan het ontwikkelen in de Maastrichterstraat. Hier hebben we 150 plaatsen en kunnen we voortdurend voorstellingen draaien. Naast de steden, hebben we ook intense samenwerking met het hoger onderwijs: UCLL, LUCA Drama,… We hebben ook een mecenaatswerking, met elk jaar een mecenaatsdiner, waar we ook relaties aangaan  met burgers en het bedrijfsleven: Annemie colruyt, Java gaf een bestelwagen, Amtec gaf akoestische panelen en technische materialen.

Ik woon in de buurt, kruising Sluisvaart en Ridderbuurt. Mijn persoonlijke tuin kijkt gaat omhoog naar de Wijngaardberg, waar de Tuinbouwschool ook ligt. Ik geloofde wel in het verhaal van de wijngaard in het park, dat kon gelinkt worden aan de geschiedenis. De bomen in de boomgaard waren ook al heel oud. Er waren schapen en pauwen, maar de pauwen werden gevaarlijk, omdat ze het viaduct op renden. Ik vind ook vaak de dynamiek van een actie “tegen” weinig democratisch. Ik hecht wel geloof in de dynamieken van de politiek georganiseerde democratie. We vinden het park fijn, het is heel toegankelijk geworden: we picknicken daar. Het ligt vandaag echt in het centrum, als bijkomend stadspark. Al mis ik wel ruimte om te spelen in de publieke ruimte. Omdat in de abdij het gras zo hoog zo groeit, maakt dit het minder geschikt voor spelen,… al begrijp ik heel goed dat het belangrijk is voor de ecologische diversiteit. En het is ook wel fijn dat het een park is waar alles ophoudt, de wegen stoppen, het enige wat je kan doen is wandelen en van de stilte genieten. De plek ontsnapt van enig doel, je kan er gewoon wat wensen roepen in wensputten. Of je ziet er ook heel veel mensen cuppen. Om te spelen, zitten wij verder vaak in het Waterpark en het Bruulpark. De rest van de Vaartsite gebruiken we ook als centrum: we winkelen in de lidl, we eten in de hoorn of open, we missen alleen een goede bakker.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s