Collete

Ik verbind mensen doorheen het communiceren met veel partijen. Ik ben deel van de buurtwerking van stad Leuven, die heten buurtcentra. Het buurtcentrum is 20 jaar geleden aan de sociale woningbouw gekoppeld. “Mijn” zone begint onder de brug tot de weg met Herent. Wilsele is een deelgemeente van Leuven. Wilsele dorp is nog een dorp. Het bestaat uit twee delen: voor de spoorwegbrug en erachter. De achterkant was meer de “socialistische kant” en het eerste deel de “katholieke wijk”. Kinderen kennen elkaar goed van op school en de scouts. Hier wonen veel mensen die zijn blijven plakken na de universiteit, veel Limburgers bijvoorbeeld. Dat heeft te maken met het feit dat het vlak bij de autostrade ligt en toch een dorps gevoel heeft. Veel mensen zien Wilsele als een slaapdorp. Het buurtcomité 3012WD, dat nu al 14 jaar bestaat, wil dat beeld veranderen. Samen met hen organiseren wij dingen, zoals het Afrikafilmfestival en dorpsfeesten om alle bewoners samen te brengen. Het buurtcomité wordt vooral getrokken door Gerrit verbeek (honk architecten, rijschoolstraat) en Karel Robijns (erfgoedcel).

Keizersberg zien wij als deel van het Wilsele, al is dat niet echt zo. Keizersberg wordt gebruikt om activiteiten te doen, zoals een paasactiviteit met de scouts. Het wordt ook veel gebruikt om te komen wandelen. Ik zie daar bijvoorbeeld veel buitenlandse studenten. Die komen hier wandelen. Aan de OPEK kan je nu omhoog en dan rechtdoor onder de brug door, de ring langs en dan nog trappen op en dan zit je in Wilsele. Toen de Vaartkom nog niet was wat ze was en OPEK nog douane, gebruikten weinig mensen dat pad. Omdat veel mensen het niet wisten liggen en het was eerder donker en guur. Nu wordt het wel gebruikt, maar enkel in het licht. Het Stad, het Vlaamse gewest en het buurtcomite 3012WD zijn rond die ontsluiting bezig. Er is nu een lift naast de Lidl om naar boven te gaan. En je kan nog steeds onder de brug door. Met de fiets kan je ook aan de Dreamland omhoog onder brug door. Het buurtcomité ijvert al even voor goede verbindingen, met de fiets en met de bus, bijvoorbeeld naar Gasthuisberg vanaf de dokterspraktijk. Het wil ook nadruk leggen op het feit dat Wilsele dorp niet enkel dient om te parkeren. Veel studenten en mensen die aan de Vaart werken gebruiken het als parkeerplaats. Er mag meer nagedacht worden over hoe we parking delen, bijvoorbeeld de parking van de lidl staat leeg.

De transitie van de Vaartsite is positief geweest voor Wilsele omdat het zorgt voor een betere ontsluiting. Je kan er boodschappen doen, en het is aangenamer om daar te komen. Door de betere ontsluiting worden OPEK en de terrassen nu veel vaker gebruikt als dorpscafé. Tien  jaar geleden had je er de frituur van Dolf. Die woonde in Wilsele en die deed dat met zijn vrouw. Café de lantaarn wordt meer gebruikt door mensen die werken op de site, en vooral door personeel van Inbev. Dat zijn nog altijd dezelfde eigenaars als vroeger. De sociale woningen aan de Vaart zijn zeer gegeerd door mensen die van Wilsele kwamen, het werd een gegeerde plek “aan het water”. Je moet de berg niet op. Al heeft die berg ook voordelen, want het biedt meer rust en minder druk.

De weg langs de Vaart heeft eerder weinig woningen. Je hebt daar stadsdiensten (werkplaatsen), en een moskee die nog verder gaat uitbreiden. De allochtone bewoners van Wilsele gebruiken de moskee in de Vaart-site heel actief en er gebeurt daar veel voor kinderen. Je hebt dan iets verder de sportschuur onder de spoorweg. Die wordt veel gebruikt voor clubs van buitanaf die komen spelen. Andere belangrijke plekken in Wilsele zijn De falouche, een bakker, een dagwinkel, de dokterspraktijk met dokter Verschuren, onder de brug, één cafe aan de kerk, cafe majestique is gesloten en 1 café aan de sportschuur (café op de hoek) is nog actief, de Wereldwinkel. Verder worden de Colruyt en de Lidl veel gebruikt, al liggen die niet in Wilsele.  

Verder zijn er veel groene pleintjes, maar je moet ze weten liggen. Er ligt een voetbalveld achter de school dat nu gesponsord wordt door Dries Mertens en dat mogelijk een aantrekkingspool wordt voor Wilsele. Naast het voetbalveld zijn er nog veel mooie groene pleinen, zoals het René Verbeekplein, achter de stadswerkplaatsen, het Hageland plein met een openbare barbecue. De stad vormt nu een braakliggend terrein aan de Hagelandstraat om tot gloednieuw park. De bewoners van Wilsele-Dorp waren daarvoor vragende partij. Ze dienden zelf een project in in het kader van de actie Kom op voor je Wijk. Hageland park ligt achter het terrein van Andre Célis. Het Schorenshof heeft een groene ruimte, aan de Koksijdewijk zijn sociale koop en huurwoningen en heeft een mooi plein,…  De scouts gebruikt het Verbeekplein. De scholen hebben ook speelruimte: de lagere en Kleuterschool Bleydenberg en Basisschool Hertog Karel Wilsele, achter de vijvers van Bellefroid. De stad heeft gevraagd om die vijvers over te nemen, maar ze willen niet verkopen. Ze zijn wel al een keer opengesteld voor wandelingen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s