Daniel Veestraten

Ik ben architect en ben vooral een actieve buurtbewoner van de Ridderbuurt. Ik ben vorig jaar bij Dijledal beginnen werken. We hebben 3000 residentiële plekken in groot Leuven. We hebben veel plekken in de Ridderbuurt. Naast Opek hebben we ons kantoor en woningen. Ook in Artois gaan we woningen ontwikkelen, op het rondpunt en in de Minckelerstraat. De sociale woningen geven een residentieel karakter aan de wijk en een tegenwicht aan de meer upperclass woningen. Ik denk dat de aanwezige creatieve industrie niet de plek is waar onze bewoners werken, maar het kan wel een aandrijver zijn van andere initiatieven. Sociale woonwijken zijn in de geschiedenis vaak mooie voorbeelden geweest van goede en betaalbare architectuur en landschapsarchitectuur. Dat geeft een mooie tegenwicht voor de architectuur van de projectontwikkelaars. Zo gaan we nu met Schorenshof beginnen en willen we nadenken hoe zo een ontwikkeling kan bijdragen aan de hele omgeving van Wilsele. De wijk ligt heel dicht bij de Vaart, maar het is nu afgesneden. Het zou veel meer verbonden moeten zijn, met wandelroutes. Wij werken vooral op de gebouwen zelf en als het over de omgeving gaat, gaat het naar de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW). Wij wonen in de Vaartkom. Ik werk ook in de buurtgroep de Ridderbuurt. We dienden een project in voor Kom op voor je Wijk. Twee jaar geleden wouden we inspelen op mobiliteit. De Ridderstraat zou een eenrichtingsstraat worden. Wij wouden graag een hangplek veroveren in die ontwikkeling. Eerst wilden we de hele straat ontwikkelen, met een breder voetpad omdat het heel veel gebruikt wordt door studenten en fietsen. Het laatste plan omvat enkele platformen, wijdere stukken op het voetpad. We dachten het te gebruiken voor het open en informeel ontmoeten, plekken die kunnen groeien over de tijd heen. Straten worden niet langer gemarkeerd in Leuven, omdat verf een ecologisch gevolg heeft. Street-art mag dus niet. We kregen banken van de stad tijdens de zomer, en die werden goed gebruikt. Dat was een mooie bevestiging van ons project. Wij werden eigenlijk heel nauw opgevolgd door de wijkverantwoordelijke van de stad en dan werd dat telkens afgetoetst met het bestuur. Zo gaat het erg traag, maar het is een interessant leerproces. As bewoner ben ik blij met de supermarkt, maar de commerciële activiteiten zijn wat vreemd: een sportwinkel, een slaapwinkel, een kruidvat. We missen kleinere winkels: kruidenier, bakkerij enzovoort. Wie weet vult de nieuwe markthal dat in, maar daar ben ik nog niet geweest. De tweewaters gaat een echte link vormen naar het centrum van Leuven. Met de kinderen gaan we vooral naar de Bruul of het Sluispark. Voor de abdij zijn ze misschien nog wat te klein.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s