ruimtelijk raamwerk

Description

De wijkstructuurschets toont hoe Zwijnaarde, Pleispark en de Schilderswijk in de toekomst kan ontwikkelen: wat zijn de beste plaatsen voor nieuwe voorzieningen, voor meer groen, voor veilige fiets- en voetgangersverbindingen, waar is ruimte voor nieuwe woningen? En hoe zorgen we ervoor dat bestaande en toekomstige projecten op elkaar afgestemd worden?

Een belangrijk onderdeel van de wijkstructuurschets is het ruimtelijk raamwerk dat de belangrijkste structuren weergeeft. Dit ruimtelijk raamwerk toont een wensbeeld op lange termijn over hoe de wijk in de toekomst kan evolueren. Het is flexibel zodat er aanpassingen mogelijk zijn en niet alles wat er getekend staat is beslist. We moeten nog elementen verder onderzoeken. Dit wil niet zeggen dat het raamwerk vrijblijvend is, het geeft richting aan de toekomstige ontwikkeling van Zwijnaarde, Pleispark en de Schilderswijk. De Stad zal de wijkstructuurschets ook als toetsingskader gebruiken bij de aanvraag van nieuwe ontwikkelingen of mogelijke toekomstige  investeringen. Het is dan ook belangrijk om zo een ruimtelijk kader op te maken samen met de bewoners en andere actoren in de wijk. We willen hier geen toelichting geven over een uitgewerkt plan, maar in gesprek gaan over de verschillende mogelijkheden en concepten die onderdeel uitmaken van het ruimtelijk raamwerk. Op basis van de resultaten van dit gesprek zullen we nog de nodige aanpassingen doorvoeren.


Bij de opmaak van het ruimtelijk raamwerk hebben we het gebied van de wijkstructuurschets in twee verdeeld: het gebied ten oosten en ten westen van de N60. Zo spelen we in op de specifieke kenmerken van de twee deelgebieden.
Het oostelijk deelgebied bevat het dorpscentrum van Zwijnaarde, enkele bedrijventerreinen, tal van voorzieningen en de tram die een belangrijke verbinding vormt naar het centrum van Gent. Deze factoren maken dat dit een belangrijke locatie is binnen de groeistad. De groeistad is een concept uit Ruimte voor Gent en verwijst naar de 20ste-eeuwse wijken van de stad. Zowel Sint-Denijs-Westrem als Zwijnaarde zijn hier een onderdeel van. Volgens de structuurvisie Ruimte voor Gent kunnen er in de groeistad woningen bijkomen door slim te verdichten. Dit betekent meer doen met de beschikbare ruimte. Vanuit de wijkstructuurschets is het de bedoeling om deze verdichting te structureren, dus niet gewoon zijn gang te laten gaan maar te kijken welke locaties hiervoor het meest geschikt zijn. Nieuwe woningen kunnen op goed bereikbare plaatsen, zodat we elders voor meer open ruimte kunnen zorgen. Verdichten betekent ook het voorzien van een voldoende gevarieerd woonaanbod voor elke levensfase. Ook economische functies en buurtvoorzieningen moeten een plaats krijgen in de groeistad zodat dagelijkse behoeften op wandel-/fietsafstand aanwezig zijn. Belangrijk hierbij is dat we de openbare ruimte aantrekkelijk inrichten voor voetgangers en fietsers, met onder andere meer groen en minder verharding.

De wijkstructuurschets wil in het gebied ten oosten van de N60 inzetten op het versterken van de verschillende voorzieningen en het verhogen van de woonkwaliteit. Dit willen we bereiken door extra aandacht te geven aan de open ruimte en het groene karakter van wijk. Veilige fiets- en wandelverbindingen vanuit de woonomgeving naar de voorzieningen en naar het omliggende landschap, zoals de Scheldevallei en het Parkbos zijn hierbij belangrijk.

In het gebied ten westen van de N60 bevinden zich het Parkbos en onder andere de woonwijken Pleispark, Schilderswijk, Rijvische en Maaltemeers. De relatie tussen de woonomgeving en het omliggende landschap versterken is ook hier een belangrijk uitgangspunt.  We willen hier ook het netwerk voor fietsers en voetgangers uitbreiden, zodat zij vanuit de woonwijken een goede verbinding hebben naar bijvoorbeeld de winkels aan de Kortrijksesteenweg, de Don Bosco-school en de voorzieningen in het dorpscentrum van Zwijnaarde.

 

In het ruimtelijk raamwerk zijn er 5 centrale concepten: de parkstrip, de oost-westfietsroute, het dorpspad, de groene ring en de groenklimaatas Parkbos

Links

- RELATIONS

2021-06-23 14:13:59

ruimtelijk raamwerk en concepten